کابل مخابراتی به کابل هایی گفته میشود که وظیفه انتقال سیگنال و داده در شبکه های مخابراتی را بر عهده دارند. امروزه بمنظور آسانتر کردن ارتباطات و انتقال داده های مختلف از کابل های مخابراتی استفاده میشود. همچنین، برای انتقال سیگنال های مهم و قوی همچون اینترنت به انواع کابل های مخابراتی نیاز است. در واقع، میتوان گفت استفاده از این کابل ها بیش از گذشته مورد نیاز است و این نوع کابل ها یکی از انواع کابل و انواع سیم میباشند.
انواع کابل مخابراتی
کابل مخابراتی در دو نوع مسی و فیبر نوری ساخته میشود که هر کدام انواع مختلفی برای استفاده های زمینی، هوایی و دریایی دارند. مخابرات داده با استفاده از کابل، از طریق هوا، زمین و دریا انجام میگردد، بنابراین این کابل ها نیز در انواع هوایی، زمینی و دریایی ساخته میشوند.
- کابل مخابراتی زمینی
کابل های مخابراتی زمینی با روکش خاکستری رنگ تولید میشوند و انعطاف پذیری بالایی دارند. کابل های دریایی، برای استفاده در آب شور تولید شده، قطر بسیار بالایی دارد و برای مخابرات بین کشوری و بین قاره ای بکار برده میشود. طول عمر چنین کابل هایی، بسیار زیاد است اما برای جلوگیری از آسیب های احتمالی، بصورت دوره ای با کابل های جدید جایگزین میشوند.
- کابل مخابراتی هوایی
کابل مخابراتی هوایی بیشتر در معرض نور خورشید و بارندگی قرار دارد و به همین دلیل، دارای غلاف بیرونی بسیار مقاومی است. این کابل ها به رنگ مشکی بوده و به واسطه استحکام بالای غلاف بیرونی خود، به سختی خم میشوند و شکننده تر هستند.
انواع کابل های مخابراتی بر اساس زوج
کابل های مخابراتی از زوج سیم های مختلفی ساخته میشوند. سیم های تلفن تک زوجی تحت عنوان سیم رانژه هستند که برای ارتباط دادن پورت های مختلف در ترمینال کروز کاربرد دارند. کابل های دو زوجی بمنظور برقراری ارتباط بین تلفن و پریز مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین میتوان گفت که کابل های مخابراتی بر اساس نوع کاربرد و نیاز از تک زوجی تا ۲۰۰ زوجی در بازار ارائه میشود.
موضوع مهمی که در مورد استفاده از کابل های مخابراتی وجود دارد، شناخت رنگبندی کابل ها و قوانین موجود در این حیطه است. ترکیب بندی رنگ ها بر اساس استاندارد مزیت های بسیاری در زمان عیب یابی و یا اتصال و استفاده از ویژگی های مختلف دستگاه سانترال در محیط همراه دارد. رنگبندی از ۵ رنگ اصلی و ۵ رنگ فرعی است. هر کدام از رنگ های اصلی به ترتیب به رنگ فرعی ترکیب کرد سپس با رنگ های اصلی آنرا ترکیب نمود.
رنگ های اصلی بکار رفته در کابل مخابراتی
- سفید
- قرمز
- زرد
- بنفش
- مشکی
تمامی رنگ های بالا به ترتیب با رنگ های فرعی آبی، سبز، قهوه ای، نارنجی و طوسی ترکیب میشوند که با ترکیب آنها تقریبا ۲۵ زوج سیم آماده میشود که برای اتصال دستگاه سانترال در پست های مخابراتی مورد استفاده قرار میگیرند. بر اساس اصول و قوانین ترکیب رنگ ها و رنگبندی ها زوج سیم اول رنگ سفید/آبی، زوج سیم دوم سفید/نارنجی است که برای تمامی رنگ های اصلی و فرعی تشکیل میشود و اصطلاحا بهم تابیده میشوند.
تقسیم بندی کابل مخابراتی از نظر تعداد زوج
- کابل دو زوج
- کابل چهار زوج
- کابل شش زوج
- کابل ده زوج
- کابل پانزده زوج
- کابل بیست زوج
- کابل بیست و پنج زوج
- کابل سی و دو زوج
- کابل پنجاه زوج
- کابل صد زوج
- کابل دویست زوج
بیشترین زوج در کابل های مخابراتی ۳۸۰۰ زوج است.
انواع کابل های مخابراتی با هادی مسی
بدلیل تنوع زیاد این محصول انتخاب بهترین کابل مخابراتی کمی دشوار است. کابل های مخابراتی مسی داری مغزی از جنس مس هستند. کابل های مسی مزایایی نسبت به کابل های با هادی آلومینیومی دارند که برای مطالعه تخصصی تر و اطلاع از جزئیات آنها میتوانید مقاله مربوط به کابل مس و کابل آلومینیوم را مشاهده کنید.
باتوجه به این موضوع که کابل های مسی هوایی بیشتر در معرض نور خورشید و بارندگی قرار دارند، در جهت افزایش مقاومت بر روی آن یک روکش قرار گرفته است تا این امکان وجود داشته باشد که برای سال های متوالی مورد استفاده قرار گیرد. البته همین روکش که باعث افزایش مقاومت کابل میشود، میتواند باعث کاهش انعطاف پذیری کابل شود. از اینرو بیشتر برای محیط های بیرونی ساختمان ها از این کابل ها استفاده میشود. کابل های زمینی مسی با توجه بخصوصیاتی که دارند قابلیت خمش بیشتری داشته و از آنها میتوان برای محیط های داخلی ساختمان استفاده نمود.
قطر مغزی کابل های مخابراتی مسی به چهار دسته تقسیم میشنود. انواع کابل مسی عبارت اند از:
- کابل ژله فیلد خاکی (BFC)
این نوع کابل در سایز های ۱۰ زوج تا ۱۸۰۰ زوج تولید میشوند. کاربرد این کابل، برای انتقال خطوط تلفن به مشترکین است (از کافو تا پست) و بصورت دفن در زمین استفاده میگردد. قطر هادی کابل های ژله فیلد خاکی معمولا ۰٫۴ و ۰٫۶ میلیمتر است. استفاده از کلمه ژله در نام این کابل ها برای اینست که یک لایه ژله گرم برای حفاظت لایه عایق این نوع کابل بکار میرود.
- کابل ژله فیلد کانالی (CFC)
این نوع کابل برای انتقال سیم تلفن به مشترکین مورد استفاده قرار میگیرد. تعداد زوج سیم های این نوع کابل، بین ۱۰ تا ۲۴۰۰ عدد است. این کابل ها نیز دارای یک لایه ژل گرم در ساختار داخلی خود هستند.
- کابل ایرکور کانالی (CUC)
این نوع کابل فاقد لایه ژله ای است و بعد از نصب شدن در شبکه با استفاده از هوای فشرده خشک هواگذاری میشود. تعداد زوج سیم های کابل CUC از ۱۰ تا ۲۴۰۰ عدد است که قطر ۰٫۴ یا ۰٫۶ دارند. کاربرد این نوع کابل، انتقال سیگنال های مخابراتی بین مراکز مخابراتی و از مرکز مخابراتی تا کافو است.
- کابل هوایی ساده (AC)
این نوع کابل مخابراتی مشکی بیشتر بچشم شما خورده است. کابل هوایی ساده برای اتصال پست تلفن به مشترکین استفاده میشود. تعداد زوج سیم های این نوع کابل، کمتر از ۲۰۰ زوج است و روکش آن از جنس پلی اتیلن است.
- کابل هوایی مهاردار یا مسلح (SSC)
این کابل معمولا برای شبکه های مخابراتی محلی و روستایی استفاده میگردد. یک سیم فولادی گالوانیزه بصورت موازی با هسته در ساختار این کابل وجود دارد که مقاومت آن را در برابر صدمات فیزیکی افزایش میدهد. تعداد زوج سیم های کابل مسلح SSC، کمتر از ۲۰۰ زوج است.
- کابل هوایی دوبل مهاردار یا مسلح (DW)
این کابل مسی، کابل مخابراتی جنگی هم نام دارد که جهت اتصال یک مشترک به پست استفاده میشود. همچنین جهت توسعه کابلی از پست های ترمینال یا ترمینال های تلفن به ساختمان های مشترکان نیز کاربرد دارد. این نوع کابل، یک سیم فولادی در ساختار خود دارد که باعث استحکام بیشتر آن دربرابر صدمات فیزیکی میشود. قطر این سیم فولادی، ۰٫۹ تا ۱٫۲ میلیمتر و قطر هادی کابل DW، ۰٫۵ تا ۰٫۹ میلیمتر است.
- کابل مسی مخابراتی توزیع (MDF)
این کابل ویژگی هایی مشابه کامل مخابراتی هوایی ساده دارد، اما بین اتاق کابل از MDF استفاده میشود. نوع زمینی این کابل، روکش قلع دارد و تعداد زوج سیم ها در آن ۱۰۰ و ۲۰۰ زوج است.
انواع کابل های مخابراتی با هادی فیبر نوری
کابل های فیبر نوری از رشته های باریک از جنس سیلیکا (شیشه) و یا پلاستیک ساخته میشوند و میتوانند با سرعت بالاتری دیتا و اطلاعات را منتقل نمایند. کابل های مخابراتی فیبر نوری با توجه به نوع کاربردی که میتوانند در یک محیط داشته باشند، در انواع مختلفی برای داخل و یا خارج از ساختمان تولید میشوند.
انواع فیبر نوری در کابل مخابراتی:
- کابل های فیبر نوری بیرونی
کابل های فیبر نوری که در بیرون از محیط ساختمان مورد استفاده میگیرند معمولا دارای مقاومت نسبت به آتش سوزی و همچنین ضد رطوبت هستند که استفاده از آنرا برای محیط های مختلف و داخل کانال ها فراهم میکند. باتوجه به پیشرفت هایی که در تکنولوژی بوجود آمده است، امروزه شاهد تولید کابل های فیبر نوری با مقاومت بالا و وزن بسیار کم هستیم. این کابل ها برای کاربردهای هوایی، زمینی، دریایی و قرار گرفتن در زیر خاک تولید میشوند و معمولا در انواع دو حالتی یا چند حالتی به بازار عرضه میشوند. از دیگر ویژگی های کابل های مخابراتی فیبر نوری بیرونی میتوان به دارا بودن پوشش ضد جونده، امکان تحمل رطوبت بالا، تحمل محدوده ی دمایی منفی ۴۰ تا مثبت ۸۰ درجه و… اشاره کرد.
- کابل های فیبر نوری داخلی
باتوجه به اینکه در محیط های داخلی محدودیت های زیادی وجود دارد، کابل های نوری مورد استفاده در این محیط ها باید از انعطاف بالاتری برخوردار باشند. همچنین با توجه به اینکه این کابل ها در محیط های داخلی قرار میگیرند، فاقد روکش دارای مواد سمی و هالوژن ها هستند تا ایمنی محیط نیز بالا برود.
باتوجه به احتمال آتش سوزی در محیط های مختلف برای از بین نرفتن ارتباطات، در ساخت کابل های فیبر نوری از مواد اولیه ای استفاده میشود تا مقاومت این کابل ها در مقابل آتش سوزی بالا رود.
انواع کابل های مخابراتی فیبر نوری
- کابل مخابراتی نوری ژله فیلد خاکی (OBFC)
کابل نوری مخابراتی ژله فیلد خاکی اغلب در شبکه های زیر ساخت و بین شهری در مسافت های طولانی مورد استفاده قرار میگیرد و مستقیما داخل خاک دفن میگردد. این کابل دارای یک محافظ نوار استیل دندان اره ای (کروگیت) میباشد.
- کابل مخابراتی نوری خشک خاکی (OBUC)
کابل نوری مخابراتی خشک خاکی اغلب در شبکه های زﯾﺮ ﺳﺎﺧﺖ درون شهری و بین مراکز مخابراتی استفاده میشود. با وجود مقاومت کمتر کابل OBUC در مقابل رطوبت به نسبت کابل OBFC، به دلیل قیمت ارزانتر، امکان استفاده از کابل OBUC نیز برای مصارفی که کابل در درون خاک قرار میگیرد وجود داشته و توجیه پذیر است.
- کابل مخابراتی نوری ژله فیلد کانالی (OCFC)
کابل مخابراتی نوری ژله فیلد کانالی اغلب در شبکه های درون شهری و بین مراکز مخابراتی استفاده میشود. این کابل بدلیل وجود داشتن ژله در ساختار آن، مقاومت بسیار بالایی در مقابل رطوبت دارد و در استفاده طولانی مدت در کانال ها دچار تضعیف ناشی از ترک نخواهد شد.
- کابل مخابراتی نوری خشک کانالی (OCUC)
کابل نوری مخابراتی خشک کانالی دارای ساختار متفاوتی با کابل OCFC و بدون ژله یا خشک میباشد. برای حفاظت کابل در مقابل نفوذ رطوبت از نوار جاذب رطوبت استفاده میشود.
- کابل مخابراتی نوری ژله فیلد مهاردار هوایی تک روکشه
کابل نوری ژله فیلد مهاردار هوایی تک روکشه در مناطق روستایی و مخابراتی که دارای رطوبت بالا هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. سیم مهار بکار رفته شامل ۷ رشته فولادی گالوانیزه است که بهم تابیده شده و بصورت موازی با هسته کابل قرار میگیرد و بنابراین سطح مقطع کابل به شکل ۸ لاتین است.
- کابل مخابراتی فیبر نوری خشک مهاردار هوایی آرموردار دو روکشه
برای حفاظت از کابل نوری مهاردار هوایی در مناطقی که احتمال آسیب دیدن کابل وجود داشته باشد، مثل مناطق نظامی و مناطقی که احتمال تیراندازی توسط شکارچیان وجود دارد، در ساختار کابل از نوار فولادی روکش دار دندان اره ای با روکش پلیمری (کروگیت) استفاده میشود.
- کابل مخابراتی ADSS
کابل مخابراتی ADSS دارای ساختاری متفاوت و بدون ژله یا خشک هستند. برای حفاظت کابل در مقابل نفوذ رطوبت از نوار جاذب رطوبت استفاده میشود. این کابل در مجاورت کابل های فشار قوی استفاده میگردد و دارای روکش مقاوم ضد ترک (Anti Track) است. نیروی کشش کابل مخابراتی ADSS زیاد است که البته متناسب با شرایط جوی و نحوه کاربرد نیروی کشش متناسب تنظیم و طراحی میگردد.
- کابل مخابراتی نوری با تیوب مرکزی
ساختار کابل مخابراتی نوری با تیوب مرکزی، فیبرها درون یک تیوب در مرکز کابل قرار میگیرند. در اطراف تیوب مرکزی بر حسب نیاز از عنصر مقاوم میانی استفاده شده و سپس یک لایه روکش بر روی آن قرار میگیرد و بر اساس نوع کاربرد جنس روکش تغییر میکند.
- کابل مخابراتی ترکیبی فیبر نوری و برق
ساختمان کابل مخابراتی ترکیبی فیبر نوری و برق، ترکیبی از کابل مخابراتی نوری و مسی، برق و شبکه بکار رفته است و دارای کاربردهای خاص از قبیل دوربین مدار بسته (CCTV)، سیستم های کنترلی راه آهن و… است. این کابل مخابراتی دارای یک محافظ نوار استیل دندان اره ای با روکش پلیمری (کروگیت) یا سیم فولادی (SWA) برای مقاومت دربرابر فشارهای محیطی است. درجهت ایجاد مقاومت کششی بیشتر، در ساختار کابل از نخ کولار استفاده میشود. روکش بیرونی در این نوع از کابل بر اساس نوع کاربرد و درخواست مشتری LSZH یا UDPE است.
کاربرد کابل مخابراتی
این بخش شما را با کارکردها و کاربردهای کابل های مخابراتی آشنا میکند. همانطورکه در ابتدای مقاله متوجه شده اید کابل های مخابراتی انواع متنوعی دارند. به همین علت، کاربردهای آنها فراوان است. از انواع متنوع کابل میتوان برای انتقال صدا، داده و سیگنال استفاده کرد. از جمله کاربردهای کابل میتوان به موارد ذیر اشاره کرد:
- انتقال داده و اطلاعات، یکی از مهمترین کابردهای کابل مخابراتی است. به لطف پیشرفت فناوری و تکنولوژی امروزه براحتی میتوان داده های متنوعی همچون فایل های صوتی و تصویری را بین افراد مختلف به اشتراک گذاشت و از آنها استفاده کرد.
- اتصال مشترکین مختلف از نقاط مختلف دنیا با یکدیگر از جمله قابلیت های دیگر کابل های مخابراتی است. به لطف استفاده از کابل های مخابراتی میتوان افراد را از محله ها، شهرها و کشورهای مختلف به یکدیگر متصل کرد. به این ترتیب، آنها میتوانند براحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این قابلیت برای اتصال بیزینس ها و کمپانی های متنوع نیز کاربردی است.
- از دیگر کاربردهای کابل مخابراتی میتوان به راه اندازی تلویزیون های کابلی اشاره کرد. امروزه استفاده از این تلویزیون ها در برخی از کشورها رو به رکود میرود. اما همچنان تلویزیون های کابلی مورد استفاده قرار میگیرند.
- کاربرد بعدی کابل های مخابراتی امکان برقراری ارتباط بین انسان ها در فاصله طولانی است. به کمک کابل های مخابراتی امروزه افراد در اماکن مختلف میتوانند با یکدیگر تماس گرفته و ارتباط صوتی یا تصویری برقرار کنند.
- قابلیت بعدی کابل مخابراتی انتقال سیگنال های قوی همچون اینترنت است. به واسطه کابل های مخابراتی میتوان سیگنال های قوی را بین اماکن مختلف جابجا کرده و از آنها برای افزایش کیفیت زندگی اشخاص استفاده کرد.
ساخت کابل مخابراتی شامل ۷ مرحله میباشند. در ابتدای امر می بایست یک سیم مسی نرم با قطر مشخص و مطابق با استاندارد بین المللی در دسترس باشد. در مرحله بعد عایقی از مواد PVC و یا پلی اتیلن به روی هادی کشیده سپس زوج ها با طول تاب های مشخص تابیده میشوند، به این علت که از بروز پارازیت و همشنوایی از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. در گام بعدی ابتدا از یک نوار پلاستیکی و همچنین برای جلوگیری از ورود پارازیت های خارجی از یک رشته سیم مسی بدون عایق و نوار آلومینیومی تحت عنوان حفاظ الکترواستاتیک استفاده میگردد. در آخر نوبت به یک غلاف از جنس PVC میرسد که مانع از ورود رطوبت و مواد آلی زمین به داخل کابل میشود.
برای خرید سیم و کابل مخابراتی با کیفیت و با قیمت مناسب میتوانید از ما (سیم و کابل لاله زار) راهنمایی بگیرید.